Välj en sida

Nintendo-chefen Tatsumi Kimishima berättar i en intervju att den kommande spelplattformen NX är ”något väldigt nytt”.

Kimishima upprepar även det Satoru Iwata sade innan han gick bort, nämligen att ”NX inte är en uppföljare till Wii U eller Nintendo 3DS, det är ett nytt sätt att spela spel.”

Vi har alltså hört det förut. Frågan är vad det betyder. Innebär ett ”nytt sätt att spela” en ny sorts Wii, alltså en traditionell spelkonsol med en icke-traditionell kontroll? Eller är det snarare Nintendos vision för NX som Kimishima återger?

Vi ska minnas att när Wii U presenterades lät det likadant. Visionen då var att skärmkontrollen skulle skapa nya sätt att spela. Det blev inte riktigt så. Gamepadens funktionalitet föll platt, och vare sig utvecklare eller spelare visade något större intresse.

Den gången lyckades inte ens Nintendo själva på allvar visa vad som gjorde Gamepaden oumbärlig. Om Nintendo har utvecklat en ny sorts kontrollmetod igen, vilket patentansökningar faktiskt antyder, måste de direkt i lanseringsspelen visa smarta prov på dess användning. Annars riskerar hela idén att falla platt igen.

Det är ett vågspel att ständigt uppfinna hjulet på nytt. Men sannolikt har Nintendo insett att de inte kan slåss mot Sony och Microsoft när det gäller prestanda, onlinestruktur och tredjepartsstöd. Det de kan locka med är sina egna starka varumärken och ett nytt spännande sätt att spela. Detta förefaller vara Nintendos plan även denna gång.

Hur det går får vi veta när NX lanseras i mars nästa år. En avtäckning bör ske under detta år, kanske på Tokyo Game Show den 15-18 september. Eller vid ett eget event under hösten.

(Visited 15 times, 1 visits today)