Välj en sida

När jag startade denna blogg 2008 var vi i slutskedet av kampen mellan de två nya HD-formaten Blu-ray och HD DVD (därav det märkliga namnet på bloggen som jag har velat ändra sedan dess).

Warner, som stödde båda, hade beslutat att lägga ned sitt stöd till HD DVD och endast släppa framtida filmer till Blu-ray. Det dröjde inte länge innan Toshiba annonserade att de gav upp. Nu låg vägen öppen för Blu-ray att bli det nya ledande filmformatet.

Men Blu-ray har aldrig blivit lika stort som DVD, och nu heter den nya fienden streamingtjänster. Ändå ger bolagen inte upp. Den 1 mars lanseras nästa högupplösta format: 4K. Visserligen är det fortfarande Blu-ray, vilket gör att vi tack och lov slipper köpa en ny spelare ännu en gång (om du har en PS4 eller Xbox One ska det bara behövas en uppdatering, äldre Blu-ray-spelare kommer dock inte att klara övergången till 4K).

Visst är det kul med ännu högre upplösning. Men jag som betalade 250 kr för en film när HD DVD kom, och tyckte att det sved lite grand, har svårt att se hur ett pris på upp till 36 dollar (vilket i Sverige lär bli runt 350 kr) kan vara ens i närheten av rimligt.

Samtidigt ser filmbolagen givetvis chansen att ge ut äldre filmer ännu en gång. Nu ser vi filmer som Ghostbusters, Spider-Man och Taxi Driver som ”remastered in 4K”. Nu kan du alltså äga en och samma film på DVD, HD DVD, Blu-ray och 4K ”Ultra HD”.

Filmbolagen ler ända till banken, men frågan är hur många som faktiskt kommer tycka att det är värt pengarna att uppgradera ännu en gång.

(Visited 26 times, 1 visits today)