Välj en sida

Har ni någon gång haft den där känslan när verkligheten tränger sig på, när jobb och allt annat tar mer tid än vad ni skulle önska? När traven av olästa böcker som ni köpt i ett naivt hopp om att kunna grotta ned er i timmar utan att någon stör bara växer på höjden? När ni helst av allt skulle vilja åka till en solig plats med väskan full av böcker och bara läsa?

Så känner jag just nu när jag ser min spelhylla och listan över spel som kommit ut bara de senaste månaderna. Jisses. Jag behöver en spelsemester.

Det har varit ett ganska intensivt spelår. PlayStation 4 har fått sällskap av Xbox One här hemma. Med två konsoler hemmavid, plus PS Vita och en rad konsoler från förra generationen – båda med backlog – har huvudproblemet för min egen del varit att hitta tid att spela de spel jag vill.

Här uppstår ett bekymmer med spel som GTA V, Fallout 4, The Witcher III: Wild Hunt och en rad andra AAA-produktioner. Spelen är helt enkelt för stora. De tar för mycket tid i anspråk.

Det jag sedan något år tillbaka har märkt passar min situation bäst är vad Nintendo brukar kalla ”pick up and play”-upplevelser. Alltså spel som är lika tillgängliga och roliga i 50 minuter som i 5 timmar.

Arkadkonverterade spel, som var Segas signum vid 90-talets andra hälft, hade den här fördelen. Det gick snabbt att hoppa in, jag kunde sladda runt lite i Sega Rally 2 och koppla av i en kvart eller en halvtimme och sedan stänga av.

Det är inte lika lätt längre. Men visst finns det fortfarande en del spel som är lätta att hoppa in i. Jag spelar Uncharted-samlingen just nu och kör både Uncharted och Uncharted 2 parallellt. Nathan Drakes äventyr är ganska perfekta i detta avseende. Spelet sparas ideligen vilket gör att jag aldrig behöver spela om långa passager.

Tearaway till PS Vita och Tearaway Unfolded till PlayStation 4 är andra exempel på spel som kan spelas under en kort stund och ändå ge väldigt mycket tillbaka.

Och så Rayman Legends. Underbara, fantastiska Rayman Legends. Ett av få spel som verkligen är precis lika roligt i 5 minuter som i 50 eller 5 timmar. Ubisofts charmtroll är en pärla som jag misstänker kommer rädda mig i vintermörkret när jag vill koppla av i några minuter och inte har vare sig tid, ork eller lust att ta mig an ett nytt storslaget äventyr.

(Visited 35 times, 1 visits today)