Välj en sida

PlayStation 3 är under avveckling. Arbetet har åtminstone inletts. Sony har nämligen meddelat att de inte kommer skeppa fler konsoler till återförsäljare på Nya Zeeland. Detta innebär att när alla lager hos återförsäljarna är tömda kommer konsolen inte gå att hitta ny i butik längre.

Det återstår att se när Sony tar samma beslut i Europa, Japan och Nordamerika. Än så länge gäller beslutet bara Nya Zeeland, men det är förstås en fråga om tid.

PS3 släpptes 2006 i Japan och Nordamerika och kom våren efter till Europa. Sonys beslut att sluta tillverka och sälja konsolen är inte på något sätt märkligt. Försäljningen är i dag försumbar. Den sista starka julen var 2013, sedan dess har PlayStation 4 lanserats och börjat dominera försäljningen även av multiformatsspelen.

PS3 har lanserats i tre olika modeller. Den kostade 599 dollar eller 6 500 kr när den lanserades. Det dröjde till 2009 innan försäljningen tog fart. Då släppte Sony PS3 Slim, en mindre och billigare modell som visserligen saknade både en del lull-lull från originalkonsolen och den stora bestens charm. Slutligen släppte Sony en ”superslim”-konsol, omåttligt mycket mindre än de två föregående. Till sist kom PS3 även ikapp Xbox 360 i sålda enheter världen över.

Det kommer en tid för att skriva en runa över PS3 också. Men den är inte kommen riktigt än.

(Visited 39 times, 1 visits today)