Välj en sida

Det har sagts förr. Varför släpper inte Apple en spelkonsol? De har ju hur mycket pengar som helst, ett populärt OS och så vidare. Men Apple har redan en spelplattform i dag – Ios på Iphone och Ipad. Därför har det dröjt. Men nu är tiden kommen. På sätt och vis.

Under gårdagens pressvisning av sina nya modeller av Iphone, Ipad, Apple TV med mera visade Apple att de är beredda att ta upp kampen mot Sony och Microsoft – utan att släppa en regelrätt konsol. Nya Apple TV har en rörelsekänslig fjärrkontroll med en pekplatta. Fjärrkontrollen har också en mikrofon för att kunna samtala med hjälpredan Siri. I plattformen finns App Store och ett OS som fått det finurliga namnet OS TV som ska underlätta för utvecklare att skapa spel för den.

Bekräftade spel hittills är bland andra Guitar Hero Live, Disney Infinity 3.0, Crossy Road, Rayman Adventures och Transistor. Kort sagt inga spel som känns som några konsoldödare, direkt. Men detta är förstås bara början, och givet att Ios är världens största spelplattform i dag finns det all anledning att tro att Apple TV framöver kan komma att bli en populär plattform för just spel.

Om det är ett hot mot de stora konsoltillverkarna är däremot en annan femma. Ios är det ju inte i dag utan lockar snarare andra konsumenter. Nya Apple TV ska kosta 149 (32gb) och 199 dollar (64gb) och släppas i 100 länder innan årets slut.

En ny Iphone visades förstås också. Iphone 6S och 6S Plus skiljer sig endast marginellt mot fjolårets stora mobilnyhet Iphone 6 och 6 Plus. En ny färg introduceras – ”rose gold”. Så kallad 3D touch är en nyhet som ska öppna genvägar direkt när man trycker på en app. Det återstår att se hur smidigt detta blir i realiteten. Animerade bakgrunder är en annan nyhet som troligen kommer finnas i Ios 9 (och som har funnits i Androidtelefoner i åratal).

En ny processor, A9, ska vara betydligt snabbare än den förra, Iphone 6S har en något bättre skärm och får nu en 12-megapixelskamera. Själva telefonen är byggd i en ny aluminium och ett nytt glas, hävdar Apple. Hur mycket som konsumenten märker av detta återstår att se.

Förändringarna från en modell till nästa är nu så små att mobilutvecklarna lika gärna skulle kunna vänta minst ett halvår extra på att släppa en ny telefon. Ungefär vart tredje år tas ett större steg, då brukar design och innehåll förändras så att det verkligen syns. Det skedde hos Samsung i våras och hos Apple för ett år sedan. Det vi fick se i går var en typisk mellanmodell.

Avslutningsvis visade Apple även upp nya Ipad Pro, en jätteplatta med 12,9-tumsdisplay, penna och tangentbord. Detta blir en direkt konkurrent till Microsofts Surface-plattor. Men smakar det så kostar det – från 799 dollar (32gb) till 1079 dollar (12gb). Här är Apple i och för sig inte dyrare än Microsoft.

(Visited 22 times, 1 visits today)