Välj en sida

Det är över sju år sedan Blu-ray vann formatkriget över HD DVD. När jag startade denna blogg var kriget inne i slutskedet, och jag sörjde lite att HD DVD drog det kortaste strået.

Många spådde att Blu-ray skulle knuffa bort DVD som det ledande discformatet för film. Men så har inte skett, och nu finns en ny fiende som filmbolagen inte räknade med då: streamingtjänsterna.

Försäljningen av DVD- och Blu-ray-skivor fortsatte att falla under 2014. I USA föll den med närmare 11 procent jämfört med drygt 8 procent året före. Samma trend noteras på stora marknader i Europa. Intäkterna från hyrfilmer faller som en sten.

Samtidigt fortsätter streamingtjänsterna att öka. Frågan är hur länge nya filmer kommer släppas på DVD och Blu-ray. Sony har tidigare skrivit ned sina förväntningar på Blu-ray. HD-formatet blev inte den kassako som bolaget hade föreställt sig.

Frågan är om Sony med flera ens tjänar något på Blu-ray i dagsläget. Priserna har fallit, videobutikerna stängt en efter en vilket betyder minskad exponering. Den som vill ha ett bra utbud av Blu-ray-filmer i dag är hänvisad till ett fåtal nätbutiker.

Filmentusiasterna finns förstås kvar. Men risken är att allt det extramaterial vi betalar för kommer att bli alltmer sällsynt när filmbolagen ser att de tjänar mer på streaming än film på skiva. Även vi som är lite mer entusiastiska över att ha en ny film i ett fodral i vår samling använder streamingtjänster.

Just nu plöjer jag Dexter på Netflix. När jag har sett de åtta säsongerna kommer jag fråga mig om det finns någon mening i att köpa en dyr samlingsbox med alla säsonger. Förmodligen är det inte värt pengarna när serien finns där tillgänglig hela tiden på Netflix.

Tyvärr tror jag att Blu-ray kommer att förbli ett nischat format och att all film i framtiden, oklart om hur snabbt detta kommer gå, endast släpps digitalt. Det lär börja med att vissa releaser endast blir tillgängliga digitalt. Se upp för tecknen i skyn. Det kommer att ske.

Som vanligt går porrindustrin före. Det var länge sedan den fysiska distributionen av porrfilm ersattes av en digital sådan. Ingen köper porrfilm på DVD längre. Nu tar nätets största porrsajt Pornhub steget in i streamingvärlden. Vi får alltså ett porr-Netflix, tillgängligt på mobiler, plattor och datorer (återstår att se om någon smart-TV-tillverkare tillåter appen). Miljontals filmer redo när du vill. För en hundralapp i månaden.

Tanken är att du bara ska behöva en tjänst. Inom övrig film har olika bolag sina egna streamingtjänster. Det blir dyrt om man ska prenumerera på dem alla. I slutändan kommer vi kanske lägga mer pengar på prenumerationer än vi tidigare la på fysiska kopior av filmer. Med den skillnaden att vi alltid kan se om dessa filmer när vi vill. Netflix tar sig däremot rätten att ta bort filmer när de önskar. Det finns således ett pris för bekvämligheten.

(Visited 29 times, 1 visits today)