Välj en sida

Enligt en intressant uppgift som rapporteras av Digitimes är Nintendo redan i färd med att förbereda tillverkning av sin kommande plattform med arbetsnamnet NX. Det ska vara klart att kinesiska Foxconn (富士康科技集团) fått kontraktet och att en förproduktion inleds i oktober.

Varken Nintendo eller Foxconn har förstås velat kommentera uppgifterna, men det hävdas vidare att fullskalig produktion ska komma igång redan i maj nästa år och att planen är att lansera NX några månader senare. Detta låter både sannolikt och osannolikt på en och samma gång.

Det som talar för att uppgifterna skulle stämma är vetskapen att utgivningskalendern till Wii U under 2016 gapar tom och att 3DS är gammal. Zelda är det enda utannonserade spelet till Wii U nästa år, och årets E3-mässa visade att Nintendo redan vänt blad. 3DS fyller fem år nästa vår och måste ersättas.

Exakt vad NX är – en hybridkonsol, en stationär konsol eller endast ett samlingsnamn för ett nytt gemensamt OS – är höljt i dunkel. Det enda Nintendo har sagt är att de ska berätta mer nästa år.

Det som talar emot är tidsperspektivet. Nintendo måste hinna få fram spel till sin nya plattform. Det får inte bli som det blev med både 3DS och Wii U, det vill säga för få spel till lanseringen. Det skadade båda plattformarna. 3DS repade sig, men det gjorde aldrig Wii U (vilket i ärlighetens namn berodde på att det var en oattraktiv produkt).

Satoru Iwata sa på frågestunden med investerarna för några dagar sedan att Nintendo behöver få med sig fler utvecklare från början när de släpper nästa plattform. Det betyder avtal med tredjepartsutvecklare. Att porta spel kan gå relativt snabbt, men ska de släppa nya exklusiva spel till NX behöver de tid att lära sig hårdvaran och sedan att utveckla spelen i fråga. Då talar vi några år.

Därför har jag lite svårt att se att Nintendo kommer lansera NX redan nästa år. Förutsatt att det är en traditionell spelkonsol vi pratar om. Men tiden får utvisa vad som stämmer och inte.

Trots Nintendos alla snedsteg, dess konservativa inställning i frågor som rör online och regionlås samt hela fiaskot med Wii U, är en hel spelvärld spänd av förväntan inför vad de ska visa upp härnäst. Det säger ändå en del om Nintendos attraktionskraft.

(Visited 31 times, 1 visits today)