Välj en sida

Storbritannien var Xbox-land under den förra generationen. Wii gick också väldigt bra (det gjorde den överallt). Det var därför oroande för Microsoft när det började bli uppenbart att Sony med PlayStation 4 tagit tillbaka de marknadsandelar de förlorat med PlayStation 3.

I övriga Europa har Microsoft nämligen ingen chans. Europa är Sony-land. Storbritannien har varit det viktiga undantaget.

GFK Chart-Track har listat spelförsäljningen på de brittiska öarna under det första halvåret 2015. Statistiken (klicka för större bild) ger en god fingervisning om hur de olika konsolformaten går i Storbritannien, Europas viktigaste spelmarknad.

Som synes säljs det flest spelt till PS4. Xbox One ligget dock inte långt efter, även om det konsekvent månad för månad säljs färre spel till Microsofts konsol. Xbox 360 backar planenligt men har tack vare en större marknadsandel ett övertag på PS3 än i dag.

Ett tråkigare kapitel är Wii U. Det behöver väl inte påpekas ännu en gång vilket misslyckande Wii U är i Europa, men denna statistik är väldigt belysande. Vissa månader ligger spelförsäljningen till formatet på en ungefär tiondel av den till PS4 eller Xbox One. Dessutom minskar den.

Att PS Vita är död är också tydligt när man tittar på dessa siffror. Inte heller detta är en överraskning. Sedan något år tillbaka släpper inte ens Sony spel till formatet längre. Någon fler bärbar spelenhet från dem är knappast att vänta.

(Visited 29 times, 1 visits today)