Välj en sida

Ett hett rykte har dykt upp beträffande Nintendos nästa plattform. Enligt Nikkei kommer konsolen/konsolerna, som än så länge bara går under arbetsnamnet NX, att stödja Android.

Om detta skulle stämma är det en smärre revolution. Inte för att Android-konsoler är något nytt i sig, utan för att det är Nintendo vi talar om. Konservativa Nintendo.

Nintendo är det företag som höll fast vid kassetter när Sony och Sega gick över till CD-skivor, som gick över till HD sju år efter Microsoft och fortfarande i nådens år 2015 envisas med att ha regionlås på sina konsoler. Nintendo har en historia av ett briljera med spel, inte med hårdvara (även om undantag finns).

Ändå finns det just därför en logik i ryktet. Nintendos styrka ligger inte i att bygga ett attraktivt, modernt, smidigt och intiutivt användargränssnitt utan just på att utveckla bra spel. OS till både Wii och Wii U var fula, klumpiga, sega och daterade redan när de släpptes. Det är inte här Nintendos kompetens finns, och det verkar vara en insikt som kommit krypande.

Det är i sig bakgrunden till det nyligen inledda samarbetet med DeNA, som ska hjälpa dem med just gränssnittet i nästa generations spelplattform. Frågan är hur detta samarbete påverkas om Nintendo nu beslutat sig för att använda Android som OS i sin nästa plattform. Möjligen är det så att DeNA får uppdraget att implementera detta och anpassa det på ett sätt som passar Nintendos planer.

För säkerhets skull bör vi vara noggranna med att skilja på Android-baserade och Android-drivna plattformar. Android är ett operativsystem, och att Nintendo väljer att ha stöd för Android behöver faktiskt inte betyda att konsolen som sådan helt och hållet drivs av Android.

Android erbjuder gott om flexibilitet, och vi kan nog lugnt anta att nästa Nintendo-plattform inte kommer se ut precis som din smarttelefon eller surfplatta när du startar den. Vi ska alltså inte ta uppgifterna som intäkt för att Nintendos framtida spel kommer släppas på Google Play. Däremot kan Androidstödet bli vägen till svårflirtade tredjepartsutvecklares hjärtan och framför allt möjliggöra ett väldigt brett indiestöd.

Om Nintendo väljer att gå denna väg är det ett bevis för att företagets ledning skrapat bort mossan från sitt kontor, öppnat fönstren och vädrat ut gamla idéer. Jag trodde personligen att det skulle krävas ett nytt ledarskap för att uppnå detta. Kanske hade jag fel.

I så fall är det betydligt fler än jag som kommer bli överraskade när Nintendo berättar mer om NX på E3 2016.

(Visited 24 times, 1 visits today)