Välj en sida

Microsoft har en sval spelvår. Medan PS4-ägarna får spela The Order: 1886 och Bloodborne finns endast multiformatsspel att tillgå till Xbox One. Det betyder förstås inte att det blir speltorka. Men de exklusiva upplevelserna blir få.

Efter sommaren börjar det däremot hetta till. Under årets fjärde kvartal räknar vi med exklusiva lanseringar av Halo 5: Guardians, Quantum Break, Rise of the Tomb Raider och Fable Legends. Dessutom kommer sannolikt det nyligen utannonserade Forza Motorsport 6 att släppas under andra halvåret.

Halo brukar av tradition släppas i november. Men i år blir det tjockt. För vi vet att i november släpps alltid ett nytt Call of Duty, som alltid hör till årets absolut största releaser. Få spel kan konkurrera. Call of Duty säljer dessutom alltid bäst till Xbox. Det vore korkat att minska Halos chanser genom att ställa det mot Activisions storsäljare.

Jag lutar därför åt att Microsoft gör som de gjorde med Halo 3 – släpper Halo 5 i september. De behöver inte så mycket annat i november än ett nytt Call of Duty (Fable Legends kan de släppa i oktober, november eller december eftersom det är ett spel som inte konkurrerar på samma sätt). Rise of the Tomb Raider blir Microsofts svar på Uncharted 4 och behöver tajmas med Naughty Dogs spel.

Återstår Quantum Break. Jag har haft en magkänsla som säger att spelet mycket väl kan komma att försenas till tidigt 2016. Det är ett stort och ambitiöst spel, och Remedy är inte kända för att stressa fram sina spel.

Om det ska släppas i år, behöver det få mycket uppmärksamhet för att kunna lyckas. Det är alltid en utmaning att etablera nya varumärken, i synnerhet om de vill göra något lite annorlunda.

Ska vi tro att Quantum Break släpps i oktober i så fall?

(Visited 9 times, 1 visits today)