Detta är en liten serie om goda skäl till att köpa en rad olika spelkonsoler. För att avgränsa mig kommer endast konsoler som fortfarande tillverkas och funnits ute mer än ett år att inkluderas.


Xbox One
Lanserad: November 2013 i USA och delar av EU, september 2014 i Japan, Kina och Sverige
Försäljning: Ca 10 miljoner (i oktober)
Mest sålda spel: Titanfall, Call of Duty: Ghosts, Destiny
Visste du att… Microsoft plöjde ned 100 miljoner dollar i utvecklingen av Xbox One-kontrollen?

Xbox One fyllde ett år på marknaden i november. I Sverige lanserades den inte officiellt förrän i september i år. Det har varit en minst sagt skumpig resa. När konsolen visades i maj 2013 var vi många som blev chockade. En ful, klumpig konsol med en obligatorisk Kinectkamera, restriktioner kring försäljning av begagnade spel… Allt kändes som ett stort feltänk.

Mycket har hänt sedan dess. Phil Spencer har ersatt den hopplöse Don Mattrick. Kinect är inte längre obligatorisk. Priset på konsolen har sänkts för att matcha PS4. Månatliga uppdateringar har gjort konsolens i början trasiga gränssnitt fungerande. Microsoft har lyssnat, backat, ändrat och anpassat sig. 

Om man ska fokusera på det positiva kan vi konstatera att Xbox One är Microsofts bäst säljande spelkonsol. Den har inte drabbats av samma hårdvarubekymmer som Xbox 360. Hårdvaru- och sälsmässigt har Microsoft alltså lyckats bättre denna gång, även om det råder delade meningar om huruvida handkontrollen är ett steg bakåt eller framåt och framgångarna bleknar i jämförelse med PS4

Eftersom Xbox One bara funnits ute i ett drygt år på marknaden kan dess spelutbud inte jämföras med de konsoler som funnits ute i åtta eller nio år. Därför följer en lite bredare genomgång av vad Xbox One har att erbjuda som plattform – kryddat med några spel, förstås. 

Kinect
Man kan inte klandra Microsoft för att de ville göra något mer av den framgång som 25 miljoner sålda Kinect-kameror till Xbox 360 onekligen var. Det kändes ganska givet att Kinect skulle vara en del av nästa Xbox på något sätt. Men denna gång hade Microsoft inga idéer för hur kameran skulle utveckla spelupplevelsen. I stället presenterade de hur den skulle förbättra vår TV-upplevelse. 

Inga stora Kinect-spel verkar ha lagts ned, vilket visar att det faktiskt inte fanns så många idéer kring hur kameran skulle användas i spelsammanhang. 

Snap
Snap-funktionen bygger på idén att du ska kunna använda andra funktioner när du spelar. Exempelvis kan du när du fastnar i ett spel snabbt ta fram YouTube och söka upp en walkthrough för att ta dig ur knipan. Snap tillhör en av få funktioner som många Xbox-ägare talar sig varma om.

All in One
Microsofts vision med Xbox One var att den skulle bli vardagsrummets underhållningshub. Har vi hört den förut? Jodå. Men denna gång var faktiskt konsolen designad runt denna vision. Med två HDMI-in- och utgångar gavs vi möjligheten att koppla in vår digitalbox i konsolen för att direkt i Xboxen kunna byta mellan film, TV och spel. Med Kinect skulle detta kunna göras med en handvinkning. I dag är allt detta fortfarande möjligt, men Microsoft gör inte samma grej av det som tidigare. 

Forza Motorsport 5 (2013)
En ny konsol ska bara ha ett nytt racingspel till releasen. Forza Motorsport 5 var Microsofts bidrag, och det är ett självklart val för dig som gillar simulatorracing kryddad med lite arkadkänsla, slickad kontroll, hundratals bilar och chansen att bränna gummi i en vacker stad som Prag.

Dead Rising 3 (2013)
Ett av få exklusiva spel som fick stor uppmärksamhet inför releasen av Xbox One var Dead Rising 3. Inte särskilt polerat för att vara ett spel till den nya generationens konsoler, men fler zombier än någonsin att slå ihjäl på roliga sätt. 

Sunset Overdrive (2014)
Insomniac tog delar från Ratchet & Clank, blandade det med mycket färg, dålig humor, förfärlig karaktärsdesign och mycket spelglädje. Ut kom Sunset Overdrive, ett spel som inte riktigt tar sig självt på allvar och som får mig att tänka lite på Jet Set Radio. Det räcker långt. Framför allt är detta något Microsofts testosteronstinna shooterkonsol verkligen behöver.

Forza Horizon 2 (2014)
Forza är Microsofts stora racingsatsning nu när de valt att inte publicera något nytt Project Gotham Racing (en sorg i sig). Forza Horizon är Forza Motorsports fria och lättsamma lillebror och mångas favorit hittills denna generation.

2015
Spelmässigt hade Xbox One ett OK 2014, men inte så mycket mer. Nästa år ser det lite bättre ut med stora lanseringar som Halo 5: Guardians, Remedys Quantum Break och tidsexklusiva Rise of the Tomb Raider. Det är också sannolikt att Microsoft utannonserar en ny mindre modell.  

Tidigare bloggat:
Därför ska du köpa PlayStation 4
Därför ska du köpa Wii U
Därför ska du köpa PlayStation 3
Därför ska du köpa Xbox 360

Halo 5 är 2015 års överlägset största händelse 
för Microsoft. Vi räknar med release under senhösten.
(Visited 102 times, 1 visits today)