Detta är en liten serie om goda skäl till att köpa en rad olika spelkonsoler. För att avgränsa mig kommer endast konsoler som fortfarande tillverkas och funnits ute mer än ett år att inkluderas.

Wii U
Lanserad: November 2012 i USA och EU, december i Japan
Försäljning: 7,29 miljoner (september 2014)
Mest sålda spel: Nintendoland, New Super Mario Bros. U, Mario Kart 8
Visste du att… att det tog 18 månader mellan utannonsering och release av Wii U?

Wii U firade två år i Europa den 30 november. Den har alltså inte funnits ute så länge, men tillräckligt länge för att ändå kunna fälla ett omdöme om.

Även om det aldrig var tanken är Wii U i dag en nischad konsol. Till den finns ett överflöd av gulliga och kompetenta plattformsäventyr men desto färre spel i övriga genrer. Framför allt gapar stödet från tredjepartsutvecklarna tomt sedan alla stora utvecklare och utgivare förutom Disney och Warner övergett formatet.

Eftersom jag själv bara har spelat en bråkdel av spelen till Wii U, men läst desto mer om dem, blir det en kortare genomgång.

Super Mario 3D World (2013)
Mario i 3D. I högupplöst grafik. För många var detta skäl nog att köpa en Wii U när Super Mario 3D World släpptes. Sanningen är att det var ett slags spinoff på 3DS-spelet Super Mario 3D Land och att det kommer aldrig rankas lika högt som det genredefinierande Super Mario 64 eller de fantasifulla Super Mario Galaxy 1-2. Men få har tråkigt när de spelar detta.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze (2013)
Spelet har kallats ”plattformsperfektion”. Dessutom med en icke föraktfull svårighetsgrad. Inte det snyggaste spelet till Wii U, men definitivt ett av de charmigaste.

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD (2013)
En remake av ett elva år gammalt Gamecube-spel – kan det vara något? The Wind Waker delade Zelda-fansen i två läger, åtminstone initialt. I dag anses det vara ett av de bättre Zelda-spelen på senare tid och den ovanliga stilen har vunnit över många belackare. Dock innehåller Wii U-remaken få nyheter.

Mario Kart 8 (2014)
Mario Kart har alltid varit ett av Nintendos trumfkort. Wii U saknar seriösa racers men kompenserar det alltså med Mario Kart i full HD. Om något är detta Nintendos främsta köpargument. Men musiken hade jag kunnat vara utan.

Rayman Legends (2013)
Kanske världens bästa plattformsspel någonsin. Åtminstone ett av dem. Ubisoft ansträngde sig lite extra och polerade Wii U-versionen jämfört med den till Xbox 360 och PS3. Äger du alla tre konsolerna är det denna version du bör välja.

Zombi U (2012)
Till skillnad från många andra lyckades Ubisoft använda Gamepaden till något vettigt i sitt releasespel. Detta är långt ifrån det snyggaste eller läskigaste skräckspelet där ute. Men det fyller definitivt ett tomrum i ett spelbibliotek som i övrigt domineras av pastellfärgade plattformsäventyr.

Super Smash Bros. for Wii U (2014)
En av årets största spelhändelser är utan tvekan nya Smash Bros. Åter igen blir det tydligt hur mycket läckrare spel blir i HD. Man önskar bara att Nintendo inte hade varit sex år efter konkurrenterna. En nyhet, förutom grafiken, är möjligheten att integrera dina Amiibo-figurer som karaktärer i spelet. En kul grej som ger Gamepaden lite liv och mening.

Sonic Lost World (2013)
Sonic är inte vad han en gång var. Efter femtioelva riktigt dåliga spel har många gett upp hoppet om Segas gamla maskot. Sonic Lost World har delat upp spelvärlden i två läger: ett som tycker att detta är rent skräp och en som ser det som Sonics återkomst. Sonic Team har mer än bara sneglat på Super Mario Galaxy när de utvecklade detta. Om det fungerar? Jovars.

Bayonetta 2 (2014)
Det har kallats sexistiskt. Ett spel som moderna och genusmedvetna speljournalister inte gillar. Men för hardcorespelaren som gillade Bayonetta till den förra generationen, bör detta falla i smaken. Snyggare, vassare och minst lika bra.

Wii Party U (2013)
Har du spelat Wii Party? Gillade du de små partyspelen? Tycker du att små och korta spelupplevelser som inte ger något bestående intryck är helt OK? Bra. Då är kanske detta något för dig. Wii Party U innehåller ett 80-tal minispel som ofta känns mer som demon än som riktiga spel. Omspelsvärdet kan ifrågasättas på de flesta av dem. Men om du hittar detta i reabacken, kan du gott slå till.

Läs även:
Därför ska du köpa PlayStation 3
Därför ska du köpa Xbox 360

Gamepaden skulle locka köpare till Wii U som Wii remote gjorde till Wii. 
Det skedde aldrig, men Nintendo har envist hållit fast vid den.
(Visited 150 times, 1 visits today)