Detta är en liten serie om goda skäl till att köpa en rad olika spelkonsoler. För att avgränsa mig kommer endast konsoler som fortfarande tillverkas och funnits ute mer än ett år att inkluderas.

PlayStation 4
Lanserad: November 2013 i USA och EU, februari 2014 i Japan
Försäljning: 13,5 miljoner (i oktober)
Mest sålda spel: Destiny, Killzone: Shadow FallAssassin’s Creed IV: Black Flag, 
Visste du att… Sony övervägde att överge DualShock-kontrollen och i stället närma sig Microsofts lösning?

PlayStation 4 fyllde ett år på marknaden i november. Framgångarna för Sonys konsol har så långt varit fantastiska. Försäljningsrekord har slagits och inför november låg PS4 faktiskt före fenomenet Wii. Detta är särskilt imponerande eftersom det faktiskt inte har släppts så många riktigt bra spel än, framför allt inte exklusiva sådana.

Det första året är ofta inte fyllt av toppspel. Har man tur släpps det något vid releasen som håller en sysselsatt ett tag framöver. PS4 hade en tam lanseringslineup. Spel sköts fram och egentligen är det först mot slutet av detta år som det har funnits något bra att spela. Visst, det har släppts många spel, men nästan alla har kunnat spelas på andra plattformar. Inget har känts unikt.

Ändå har många, till Sonys lättnad, köpt konsolen. Detta är sannolikt en kombination av att man tröttnat på de gamla konsolerna och en förhoppning om vad som kommer i framtiden till PS4.

Att jämföra en konsol som funnits ute i ett år med de som funnits på marknaden i åtta eller nio blir inte rättvist. Därför blir detta en bredare genomgång av vad PS4 har att erbjuda som plattform. Några
av de bästa spelen som hittills släppts kommer dock nämnas.

The Last of Us Remastered (2014)
Den uppfräschade utgåvan av 2013 års bästa spel är ett måste för alla som inte spelat PS3-spelet. Jag köpte det trots att jag nyss spelat ut det till Sonys gamla konsol. Ett bra spel är ett bra spel, och eftersom DS4 är en betydligt skönare handkontroll med en del nya funktioner blir spelupplevelsen också bättre denna gång.

GTA V (2014)
Ännu en remaster. Men ska du spela GTA V ska du göra det på PC (släpps i januari) eller de nya konsolerna. Skillnaden är faktiskt så pass stor. Dessutom finns ett förstapersonsläge som är rätt kul. 

Call of Duty: Advanced Warfare (2014)
Ja, det är ännu ett CoD. Men denna gång snyggare än vad gamla konsolrävar är vana vid. CoD handlar färmst om multiplayer, men det finns även ett bra singleplayeräventyr för oss enstöringar. Och vem kan motstå Kevin Spacey i egen hög person?

Infamous: Second Son (2014) 
Än så länge saknas det riktigt bra exklusiva actionspel till PS4. Men Infamous: Second Son är ett helt OK spel. Framför allt imponerar ljuseffekterna. 

Driveclub (2014)
Försenat med nästan ett år och med trasigt onlineläge vid release. Det talar inte för detta spel, och även spelmässigt har det uppenbara brister. Men äger du en PS4 och vill spela racing har du inte så mycket val. Driveclub kan åtminstone plockas upp begagnat. 

Unika funktioner?
PS4 är på ytan en förvånansvärt traditionell spelkonsol. Sony har inte velat skaka om hela världen med denna. Men några nya funktioner har de ändå lagt till. En sådan är Share-knappen som möjliggör för spelaren att spela in och lägga upp klipp från sin spelsession på exempelvis Facebook eller YouTube. Share Play innebär att en vän som inte äger spelet kan bjudas in till spelet via streaming.

Därtill har PS4 Remote Play, vilket betyder att du kan fortsätta spela ditt PS4-spel på din PS Vita eller din Xperia-telefon. Fungerar väldigt bra.

Appar
I Sverige finns det inte samma uppsjö av appar som erbjuds i USA. VI får nöja oss med YouTube, Netflix, Viaplay, IGN, Music Unlimited och Vidzone. Mest använder jag YouTube-appen, som fungerar mycket bättre än i min smart-TV. Ett utvecklingsområde, men fler appar kommer förstås att trilla in. 

Ett framtidslöfte
Om du köper PS4 nu är det inte främst för hur mycket unikt som finns att tillgå i dag utan för vad som kommer. 2015 ser ut att bli ett stekhett år med titlar som The Order: 1886 (februari), Bloodborne (mars), skräckisen Until Dawn, Metal Gear Solid V, sagolika Rime, Tearaway UnfoldedUncharted 4 och givetvis en mängd multiformatstitlar däremellan. Lägg därtill det största utbudet av indietitlar på PSN.

PS4 är således ett säkert val. Den kommer ha det bredaste utbudet av alla konsoler. Dock saknas just nu det där riktigt bra och nya racingspelet och plattformsspelet.

Tidigare bloggat:
Därför ska du köpa Wii U
Därför ska du köpa PlayStation 3
Därför ska du köpa Xbox 360

DualShock 4-kontrollen led länge av problem. Knappar som fastnar
och gummit som lossnar från den vänstra styrspaken störde.
Problemet ska vara avhjälpt. Men det är oklart hur många som drabbades.
(Visited 60 times, 1 visits today)