Välj en sida

Detta är en liten serie om goda skäl till att köpa en rad olika spelkonsoler. För att avgränsa mig kommer endast konsoler som fortfarande tillverkas och funnits ute mer än ett år att inkluderas.


PS Vita
Lanserad: December 2011 i Japan, februari 2012 i USA och EU
Försäljning: Ca 8 miljoner
Mest sålda spel: Uppgifter saknas.
Visste du att… en ny tunnare modell av PS Vita släpptes i början av 2014?


Så har turen slutligen kommit till PS Vita. Jag hade tänkt skriva en liten hyllningstext till Sonys lilla men samtidigt så stora maskin. Jag köpte den för ganska exakt ett år sedan och blev genast förtjust i den. Skärmen. Styrspakarna. Spel som Tearaway och Little Big Planet. Något man bara inte kan missa. 

Men intresset svalnade när jag började inse att det inte fanns så mycket mer att upptäcka än de spel jag redan hunnit köpa. Därför kan jag faktiskt inte rekommendera dig att köpa PS Vita. Inte längre. Låt mig förklara varför genom att först berätta lite om maskinen och spelen till den.

Unikt på Vita
PS Vita har en tryckkänslig och kapacitiv 5-tums OLED-skärm. Den har ersatts av en LED-skärm i den nya tunnare modellen. På baksidan finns en tryckkänslig platta. Den fungerar bra, men används väldigt sparsamt i spelen. Ett spel som använder den flitigt och fiffigt är Tearaway, men överlag känns plattan rätt överflödig. I övrigt finns två kameror och samma kontroller som på den klassiska DualShock-kontrollen som vi vant oss vid.

Minneskorten
Sony har fått kritik för att minneskorten till PS Vita är på tok för dyra. Det svider att lägga ut 330 kr på ett 16-gb-kort när man skulle kunna lägga dessa pengar på ett spel i stället, och eftersom vissa spel enbart finns i digital form slukas minneskorten ganska snabbt. Sony har dock inte sänkt priserna trots kritiken.

Gränssnittet
Användargränssnittet i PS Vita kändes inte superfräscht när den lanserades. Sedan dess har det gått några år och nu känns det ännu mer föråldrat. Sony har dock gjort väldigt lite för att modernisera eller utveckla det. I år fick vi äntligen möjlighet att göra menyerna lite mer personliga, men de gräsliga bollarna är kvar. Och att surfa på den blir snabbt en plåga. Allt beror förstås på att Sony inte lägger ned minsta energi på PS Vita längre.

Tearaway (2013)
Förmodligen det bästa spelet till PS Vita och det enda som fullt ut utnyttjar konsolens alla styrkor och funktioner. Tearaway är innovativt, annorlunda, vackert och bedårande på en och samma gång. Ett måste om du äger konsolen. Under 2015 kommer dock en portning av spelet till PS4.

Uncharted: Golden Abyss (2012)

Nathan Drake är lika klätter- och skjutglad här som i spelen till PlayStation 3. Golden Abyss är som äventyr betraktat inte lika hett som de tre andra Uncharted-spelen. Men en del av charmen finns bevarad och det är ändå ett av de bättre actionspelen till formatet. 

Killzone: Mercenary (2013)
Enligt många det bästa actionspelet till Vita. Gillar du Killzone är det inget snack om saken: köp. Och å andra sidan har du ändå inte mycket bättre att välja bland. Snyggare än så här blir det i alla fall inte.

Little Big Planet PS Vita (2012)

Little Big Planet har blivit populärt till PS3, så det var inte ett dugg förvånande att Sony ville föra denna upplevelse även till sin Vita. Det gör sig dessutom utmärkt på denna tryckkänsliga femtumsskärm med en pekplatta som kommer till god användning.


FIFA 15 (2014)

EA släpper inte sina FIFA-spel till den förbisedda Wii U, men trots att PS Vita säljer ännu sämre har den hittills fått de årliga utgåvorna. Alla fotbollsfans kan glädjas åt att kunna lira sitt favoritlag på bussen och flyget. Sonic & All-Stars Racing Transformed (2012)
Ett av den förra generationens bästa racingspel är lyckligtvis lika roligt och välgjort till PS Vita. Detta är det spel jag spelat mest till min Vita, och det finns förstås en orsak till det. Det är galet bra.

Rayman Legends (2014)
Ett av världens bästa plattformsspel någonsin gör sig alldeles utmärkt på PS Vita. Ubisoft kan sin Rayman vid det här laget, och det märks. Du kan såklart spela Rayman Origins också, även om Legends är snäppet vassare.


Virtua Tennis 4 (2012)
Segas arkadtennisserie portades även till Vita. Spelet ser helt fantastiskt ut och är precis lika roligt som till Xbox 360 och PS3. Jag har invändningar mot world tour-läget och de tråkiga minispelen. Det är därtill märkligt att de kända arenorna inte finns med. Men väl inne i matcherna är detta fantastiskt. 

Super Monkey Ball: Banana Splitz (2012)
Apor i bollar. Att det kan vara så underhållande. Det första Super Monkey Ball var ett oväntat bra lanseringsspel till Nintendos Gamecube. Sedan dess har det kommit en rad uppföljare, men inget har riktigt lyckats matcha det där första fantastiska spelet. Det gör inte Banana Splitz heller. Det är lite för lätt och bara menyerna ger mig migrän, men det är tillräckligt bra för att förtjäna en genomspelning eller två.


Domen
Sony har övergivit sin PS Vita. Den har inte alls sålt enligt förväntningarna och uppenbarligen har Sony dragit slutsatsen att det inte finns så mycket att göra åt saken. De har inte dumpat priset för att rea ut konsolen, men i och med att Sony inte avser att utveckla fler storspel till formatet har PS Vita lämnats att dö en långsam död. I dag är den mest ett tillbehör till PS4 för remote play (något som även fungerar på Xperia-telefoner).

Enligt Sony har PS Vita funnit ”sin nisch”. Det betyder att det mest dyker upp smala spel. Det släpps visserligen en del nya spel från de större utvecklarna också – nyligen kom både Minecraft och FIFA 15 – men de är väldigt få. Det släpps främst japanska spel till formatet nu, och är du inget stort fan av dem finns det knappt någonting att spela förutom ett fåtal indietitlar som även kan spelas på andra format.

Det är tråkigt att behöva erkänna det, men PS Vita dog under 2014. Under de två tidigare åren kom en hel del riktigt bra spel (2012 var ett bra år, 2013 helt OK), men när inte ens Sony själva kan uppbåda någon entusiasm för sin egen konsol är det inte konstigt att den saknas även hos tredjepartsutvecklarna. 

Det är synd. PS Vita är en bärbar konsol med stor potential. Det är ett litet kraftpaket med bra skärm, utmärkta kontroller och vissa innovativa funktioner som bevisligen kan förhöja spelupplevelsen. 

Men i och med att det inte släpps tillräckligt många spel längre kan jag inte rekommendera dig att köpa PS Vita. I alla fall inte till nypris. Om du inte har behov av att det kommer nya spel varje månad, om du diggar lite udda japanska spel och om vet med dig att du skulle gilla flertalet av spelen ovan, kan du med gott samvete plocka upp en PS Vita. Annars är det nog bäst att avstå.

Tidigare bloggat:
Därför ska du köpa Xbox One
Därför ska du köpa PlayStation 4
Därför ska du köpa Wii U
Därför ska du köpa PlayStation 3
Därför ska du köpa Xbox 360

(Visited 144 times, 1 visits today)