Välj en sida

Som rapporterats tidigare här på bloggen ökade försäljningen av PS Vita i Nordamerika i maj med flera tusen procent. Det innebar att Sonys nästan bortglömda maskin gick från en knappt mätbar nivå till siffror som placerade konsolen i hasorna på Xbox 360. Onekligen positivt, även om det bara visar sig vara tillfälligt.

Just nu är PS Vita slutsåld online hos GameStop, Amazon och Best Buy, tre riktigt stora återförsäljare. Sony kämpar för att fylla på lagret.

Orsaken till den märkbara försäljningsökningen är lanseringen av den nya slimmodellen som bundlas med Borderlands 2 och kostar 199 dollar.

Samtidigt som Sony åtminstone tillfälligt kan glädjas åt att PS Vita säljer bättre, har företaget inga planer att öka stödet för sin maskin. Shuhei Yoshida var tidigare väldigt uppriktig när han konstaterade att det är tur att PS Vita får ett så pass brett stöd från indieutvecklare eftersom Sony kommer släppa färre AAA-spel till formatet framöver.

Min reaktion är tudelad. Det går å ena sidan att förstå Sony eftersom spelutveckling till PS Vita är att kasta pengar i ett svart hål. Stora påkostade spel ger inte pengarna tillbaka. Å andra sidan är det oerhört tråkigt, ja nästan upprörande, att inte ens Sony själva kan utveckla exklusiva storspel till sin egen plattform.

Sonys fokus är nu på PS4, vilket  betyder att det vi får se framöver (förutom indietitlar) är så kallade cross-platform-spel, det vill säga spel som kan köpas digitalt och fungera både till PS4 och PS Vita.

Jag köpte PS Vita vid årsskiftet och är nöjd med konsolen. Det är en fantastisk produkt hårdvarumässigt. Däremot är gränssnittet föråldrat och spelutbudet inte vad det borde vara. Det finns spel, för all del, men det rör sig främst om japanska titlar.

Så om PS Vita är ett köp att rekommendera eller avråda från beror väldigt mycket på vilken spelsmak du har. Lite som med Wii U.

(Visited 17 times, 1 visits today)