Välj en sida

Det slog ned som en bomb i dag. Microsoft slopar Kinect och sänker priset på Xbox One till 399 dollar. Detta gäller från och med den 9 juni, samma dag som Microsoft håller sin presskonferens på E3-mässan i Los Angeles.

Jag måste säga att Microsoft har överraskat mig ännu en gång. Inte för att frågan inte har varit uppe till diskussion. Det har pratats om den länge, egentligen ända sedan Microsoft visade upp konsolen med Kinect för ett år sedan. Många har sagt att de kan tänka sig en Xbox One – men att de inte varit beredda att betala 100 dollar extra för Kinect.

Microsoft har stretat emot, sagt att Kinect är en vital del av upplevelsen med Xbox One och att utvecklarna kan utnyttja dess potential endast om de vet att alla Xbox-ägare har en Kinect hemma. Vilket har varit ett relevant argument.

Men hittills har vi sett väldigt lite av hur viktig Kinect är. Det enda spelet hittills som gör något verkligt av kameran är Rares Kinect Sports Rivals. Tredjepartsutvecklarna verkar inte mer intresserade nu än de var när den första Kinect lanserades till Xbox 360 2010, men när Microsoft själva har svårt att motivera varför vi ska betala för en kamera vars funktioner knappt används i spelen vi köper har det blivit alltmer uppenbart att de haft ett svårt case.

Nå, det är inte första gången Microsoft gör en anmärkningsvärd förändring av sina policies kring Xbox One. Minns den berömda ”180” efter fjolårets E3-mässa. Då slapp vi DRM, always online-krav, Kinecttvång och en del annat väldigt konsumentfientligt. Xbox One är i dag, och i synnerhet efter den 9 juni, en helt annan maskin än den som visades upp i maj 2013. Och det är enbart positivt.

Det är anmärkningsvärt hur fort det kan gå, hur gamla övertygelser kan kastas överbord på ett ögonblick. De förändringar som nu görs är helt säkert nye Xbox-chefen Phil Spencers verk. Hans mer ödmjuka framtoning och hans upprepade utspel om hur viktigt det är att lyssna på konsumenten har nu gett resultat. Detta bådar gott för framtiden.

Microsoft ska släppas Xbox One i Sverige i september. Här är redan prisskillnaden mellan PlayStation 4 och (den europeiska importversionen av) Xbox One marginell. Det ska bli intressant att se vad som händer med priset när konsolen lanseras utan Kinect. Och framför allt vad det kommer att göra för efterfrågan.

Detta skulle kunna vara en game changer. I alla fall på sikt.

(Visited 21 times, 1 visits today)