Uppgifter om att operativsystemet i Xbox One skulle vara ”trasigt” har tvingat Microsoft till motoffensiv. De har nu släppt en film med Yusuf Mehdi och Marc Whitten där de pedagogiskt visar hur responsiv den nya Kinect är och hur smidigt allt fungerar. Helt klart är detta ett direkt svar till alla ”fake!”-kommentater som tidigare filmer om Kinect genererat. Det är mer nedtonat och känns mer äkta den här gången.

Med nya Kinect kommer man inte behöva göra annat än visa sig framför Kinect för att logga in. Lika blixtsnabbt kan en vän komma åt sin profil. Att byta mellan spel, TV, Netflix och andra tjänster fungerar imponerande smidigt och sömlöst. Allt sker med röstkommandon. Även QR-skanningen är snabb som ögat.

Så långt kapaciteten i Kinect. Men jag tycker fortfarande att Microsoft försöker lösa ett problem som inte finns – i alla fall inte för mig. Man måste ha enormt mycket ADHD för att känna ett behov av att hoppa mellan spel, film, Skype, TV och andra tjänster på detta sätt. Vad hände med att bara… spela?

Om jag spelar på min Xbox 360 i dag och plötsligt vill titta på TV stänger jag antingen av konsolen med handkontrollen (typ tre knapptryck) eller så pausar jag och byter HDMI-input på fjärrkontrollen (två knapptryck). Det är inte direkt ett problem.

Nya Kinect är en fantastisk pryl – men Microsoft har ännu inte visat hur den ska användas för att förbättra spelupplevelsen. Och då drar åtminstone jag öronen åt mig.

Uppdatering: The Verge har testat dashboarden hos Xbox One. Denna test är förstås mer trovärdig än Microsofts egen eftersom den inte är en reklamfilm. Den visar att mycket fungerar väldigt bra men att man ibland måste upprepa sig för att Kinect ska snappa upp vad man sagt.

(Visited 12 times, 1 visits today)