Efter alla u-svängar är det inte konstigt att vi nu får uppgifter om att Microsoft planerar ytterligare ändringar i sin lansering av Xbox One.

CVG hävdar att Microsoft planerar att inkludera ett ”stort spel” med själva konsolen i Europa, kanske även i USA. Detta skulle minska prisskillnaden mellan Microsofts och Sonys konsoler. Ett spel det har ryktats om är FIFA 14.

Det är inte obekant att Microsoft haft svårt att motivera det högre priset, 100 extra dollar, för Xbox One jämfört med PlayStation 4. Att slänga in ett spel i lådan är förstås ett sätt att få presumtiva köpare att vara lite mer förlåtande mot prislappen. Samtidigt känns det lite desperat. Men är det något vi lärt oss den senaste tiden är det att Microsoft är villigt att göra i stort sett vad som helst för att få Xbox One att sälja.

Sedan Microsoft utannonserades att Kinect inte behöver vara inkopplad för att konsolen ska fungera har det spekuleras mycket kring om Microsoft ska låta kameran vara ett valbart tillbehör.

Ingenting är omöjligt, det har vi fått erfara. Men att sälja Xbox One utan Kinect skulle innebära att hela strategin som Microsoft haft med konsolen skrotas. Man är då tillbaka på Xbox 360-nivå med ett tillbehör som bara vissa av användarna kommer att köpa.

Det har sålts över 78 miljoner Xbox 360 och 24 miljoner Kinect. Det är väldigt mycket för att vara ett tillbehör som lanserades fem år in i konsolens livscykel. Men betyder också att nästan 55 miljoner köpare valde att inte köpa Kinect. Om nya Kinect blir ett valbart alternativ, kommer vi sannolikt få se liknande siffror. Utvecklarnas intresse för kameran kommer då att minska och i slutändan blir kameran en förlustaffär.

Nej, jag tror att Microsoft väljer att behålla Kinect i paketet. Allt annat vore kontraproduktivt. Däremot kommer de, om försäljningen inte går tillräckligt bra, att sänka priset till 399 dollar under nästa år. Då ska det mycket till att folk klagar på något de får ”gratis”.

Uppdatering: Microsoft har bekräftat på spelmässan Gamescom att den som förbokar en Xbox One i Europa får FIFA 14 på köpet. Så länge lagret räcker. Om det även gäller alla som förbokar i de åtta länder (inklusive Sverige) som inte får någon Xbox One förrän någon gång nästa år är lite oklart.

Kommer ett spel att ingå?
(Visited 26 times, 1 visits today)