Välj en sida
Berlin, sommaren 1941. Fem vänner skiljs åt och lovar varandra att återförenas när kriget är slut, vilket de tror kommer vara runt jul. I tre långfilmslånga delar får vi följa deras olika öden. Två av dem skickas till köttkvarnen på östfronten. 
Detta kan bli riktigt bra. Tyskarna brukar leverera när de dramatiserar sitt nazistiska förflutna. En av vännerna spelas dessutom av Tom Schilling. Han gjorde en stark roll i en film om de stenhårda politiska internatskolorna under Hitlers regim, Napola (svensk titel Führerns elit).
Serien, som heter Unsere Mütter, unsere Väter men fått det mer romantiserade namnet Krigets unga hjärtan i Sverige, följdes av sju miljoner tittare i tysk TV tidigare i år. 
Jag hoppas på en problematiserande vinkel på skuld och ansvar, befriad från den sensationella och förenklade bild vi så ofta matas med när den nazistiska tiden skildras på film.
Tisdagar kl. 21.00 i SVT1. 
(Visited 46 times, 1 visits today)