Så kom den då. Microsofts nya konsol heter Xbox One och kommer att lanseras senare i år.Jag gillar namnet. Designen däremot ger svårartad migrän. Vi fick inga närbilder på konsolen, men den liknar snarast en digitalbox. Vilket den delvis också är. Microsoft gjorde en stor sak av de TV-tjänster som kommer att knytas till Xbox One. Nya Kinect ser ut som en rektangulär klump. Ingen japan med sinne för design kommer att vilja ha åbäket i sitt hem.

De första tankar jag får är att Xbox One blir den första riktiga multimediakonsolen. TV och andra tjänster kommer att få minst lika mycket plats som spelen. Microsoft samarbetar med NFL, skapar en egen TV-serie av Halo (regisserad av självaste Steven Spielberg) och knyter samman ditt filmtittande och musikspelande sömlöst med en kniprörelse (med fingrarna, ingen annanstans).

Allt ska gå via Kinect. Microsoft satsar helhjärtat på USA, så mycket är klart. De skippar Japan helt och hållet (kommer den ens lanseras där?). Europa är inte heller mjukvarujättens fokus, och det är oklart hur många av de tjänster som Microsoft visade upp som kommer att fungera i vår del av världen.

Av spelen fick vi inte se mycket. Forza Motorsport 5 blir releasetitel (men det visste vi i praktiken redan). EA visade upp lite Madden, FIFA, UFC och så fick vi titta några ögonblick på Call of Duty: Ghosts. Som kändes som… ett Call of Duty med lite finare texturer. Enda utropstecknet var Remedyutvecklade Quantum Break. Om det betyder att vi inte får se något Alan Wake 2 återstår att se.

Lyckligtvis lovade Microsoft att visa mycket mer på E3. 18 spel från Microsoft studios är under utveckling och ska lanseras under konsolens första levnadsår. Åtta av dem är helt nya varumärken (hur många som är enkla partyspel till Kinect förtäljer inte historien).

Jag återkommer till Xbox One. Efter en timmes sömnigt säljsnack längtar jag mest efter en kall öl och en smäll i huvudet. Känslan är att Microsoft missade en jättechans att imponera på sin corepublik genom att mest snacka om mediefunktioner i stället för spel. Det kan stå dem dyrt .Å andra sidan har de möjlighet att göra ett starkt E3. Men där kommer de att få hård konkurrens av både Sony och Nintendo.

(Visited 47 times, 1 visits today)