Sedan en dryg vecka har äntligen den gamla platt-TV:n, som skulle fylla sju år i januari, fått ge plats åt en ny smart-TV. Jag valde mellan Panasonic TX-L47FT50Y, Philips 47PFL6877T och Samsungs ES8005. Det blev 46-tumsvarianten av den sistnämnda.

ES8005 har allt man kan begära av framtidens TV: Full HD (1080p), 3D-stöd, inbyggd WiFi, röststyrning, ansiktsigenkänning och kommer med en vanlig fjärrkontroll och en touchkontroll. Det doftar framtid, helt enkelt.

Eftersom TV:n har en liten kamera på toppen kan man även använda Skype om man önskar. Vi kommer till det.

Bild
Det är förstås bilden som de flesta är intresserad av när de köper en ny TV. Här finns det inget att klaga på. Det sägs att alla LED-TV-apparater lider av clouding i någon mån, namnet för vita fläckar som syns särskilt väl mot svart bakgrund. Men jag kan inte säga att jag har märkt något av detta när jag har sett både Heat och The Dark Knight Rises (två mörka filmer) på Blu-ray i ett nedsläckt rum. Möjligen finns det där, men då har Samsung lyckats minimera det så att det inte stör.

Ett specifikt klagomål mot Samsungs nya smart-TV är att den haft ljusutsläpp i kanterna då listen runt själva skärmen inte suttit fast till hundra procent. Detta gäller lyckligtvis inte mitt exemplar. Månne är även detta pinsamma problem avhjälpt.

TV:n har förstås full HD 1080p och med en HD-signal via HDMI-kontakten är det ungefär så bra bild du kan få på en TV just nu. Men i slutändan handlar det om vilken signal du skickar in i TV:n. En oro var att digital-TV-kanalerna skulle bli lite gryniga, men detta visade sig inte vara något problem. Allra bäst gör sig förstås TV:n i HD. Den har kritiserats för att ha för grälla färger (i butikerna kör de ofta på för fulla muggar). Lyckligtvis kan du själv ställa in vilken nivå som passar dig bäst. Jag rekommenderar dig att följa Hembiobutikens tips genom att kolla på denna lilla video.

För spel
Min TV används främst för film och spel, mindre för TV-tittande. Det hävdas ofta att LCD/LED inte är väl anpassade för spel, men jag har varken märkt det på min gamla LCD eller nu på min nya LED. Bilden är mycket följsam, oavsett om jag spelar FPS, racing eller beat ’em up. Någon eftersläpning har jag inte märkt av – månne är detta något som kan uppstå om TV:n inte är optimalt inställd.


Ljud
Ingen platt-TV, smart eller ej, har något ljud att skryta med. Samsung ES8005 har ändå ett ganska imponerande ljud för att vara en så platt och stilig sak. Den slår utan minsta tvivel min gamla 32-tummare från samma företag med dess stora högtalare framtill (skam vore väl annars). Men vill du ha djup behöver du koppla till högtalare.

Baksidan
TV:n har tre HDMI-kontakter (vilket är lite snålt), tre USB, en scart (scartadapter medföljer), komponent och optisk utgång. Det går att sätta i en modul från Boxer eller Comhem så att du slipper en klumpig HD-box. Därmed sparar du också en HDMI-kontakt.


3D
Med TV:n följer två par 3D-glasögon som med hjälp av de medföljande batterierna kan kommunicera med TV:n. Utbudet av 3D-film är än så länge väldigt begränsat (och en sådan Blu-ray-filmer kostar 300 spänn). Dessutom krävs en 3D-Blu-ray-spelare. Men Samsung erbjuder en del kortare filmklipp och trailers för att visa 3D-funktionen. Och visst är det lite häftigt. Hur pass mycket detta kommer att användas i vanliga filmer framöver är dock en annan femma.



Smartfunktioner: Röst- och rörelsedetektion  
Det finns många TV-apparater som är jämförbara med Samsungs 8005-modell om man enbart går på själva grundutförandet. Det är smartfunktionerna som ska göra att vi lockas till just Samsungs modell. Initialt tycker jag att det fungerar överraskande bra att både prata med TV:n samt byta kanal och sänka och höja volymen med händerna. Men snart märker jag att kameran missuppfattar mig och menyn dyker upp på skärmen trots att jag inte försökt påkalla TV:ns uppmärksamhet. Det har hänt att den tror att jag vill använda Skype när jag sitter och ser på film och plötsligt ser jag mig själv på skärmen. Detta händer lite för ofta för att det ska kännas OK.

Röststyrningen med den medföljande räckviddsförlängaren fungerar hyggligt, men är långtifrån felfri. Framtida uppdateringar kanske råder bot på det som väl får kallas barnsjukdomar. Men här och nu kan konstateras att det inte är för dessa funktioner du ska köpa denna TV.

Smartfunktioner: Internet
Här hittar vi smartfunktioner som faktiskt fungerar riktigt bra. TV:n söker nätverk vid installationen och vips är den online.  I TV:n finns redan appar för bland annat YouTube, Netflix, Viaplay, SF Anytime och Spotify. Fler kan laddas ned och det går bra även att surfa runt. Du lär dock behöva en N-router för att vara säker på att TV:n kommer överens med ditt trådlösa nätverk.

Tanken är förstås att vi ska slippa springa till videohandlaren i framtiden utan i stället få allt direkt i TV:n. Det trevliga är att det fungerar. YouTube är inte lika rappt som i datorn, men går att använda utan problem. Eftersom det är en pina att skriva något med fjärrkontrollen kan man efter att ha laddat ned Samsungs smart-TV-app styra TV:n med smarttelefonen eller surfplattan. Du kan också synka TV:n med telefonen/surfplattan och fortsätta titta på filmen när du sitter på dass eller ligger i sovrummet.


Kvalitet?
Samsung gör bra prylar. Det är därför jag har såväl smarttelefon som dator och Blu-rayspelare med Samsungs logga på. ES8005 ser väldigt lyxig ut både på vägg och på fot. Den gungliknande foten är av metall och har ett gummiöverdrag på undersidan vilket gör att den inte riskerar att glida. Runt skärmen sitter en plastram i silver som tyvärr inte ger samma lyxiga känsla som flera av Panasonics modeller.

Ibland önskar jag att sydkoreanerna kunde tänka lite mer på detaljerna. När jag för några år sedan skulle hjälpa en person att sätta hennes nyinköpta Samsung LCD-TV på den medföljande foten märkte vi att skruvarna var för långa. TV:n blev vinglig. Till min smart-TV hade Samsung i stället skickat med för korta skruvar. Jag fick gräva fram egna för att få skärmen rak och stabil. Detaljerna, Samsung. Detaljerna.

Slutsatser:
Samsung ES8005 är en formidabel TV med strålande bild och redo för framtidens underhållning både online och offline. Men röst- och rörelsefunktionen får tills vidare mest ses som en gimmick.

(Visited 428 times, 1 visits today)