Det kanske bästa med den digitala tidsåldern är inte nödvändigtvis att vi kan ladda ned nya spel till våra konsoler utan att vi kan ladda ned gamla klassiker. De där spelen vi älskade för tio, femton år sedan men som nu ligger nedpackade i en kartong eller som vi inte orkar plocka fram ur spelhyllan eftersom de kräver att vi även plockar fram konsolen, alla sladdar och letar upp rätt minneskort. Då blir det inte av.

Sega har släppt en rad klassiska spel till Xbox Live Arcade och PlayStation Network. Det lika mysiga som obegripligt Nights: Into Dreams har dessutom släppts i en HD-version. Grafiken har således putsats rejält. Originalet finns med som jämförelse och jag måste tillstå att Saturns annars så blockiga texturer fortfarande ser helt OK ut i just detta fall.

Dreamcast bjöd på en hel del smaskiga klassiker. Graffitispelet Jet Set Radio var ett av dem. Sedan en tid tillbaka finns det för nedladdning för runt 90 kronor.

Här har Sega inte gjort några förändringar alls, vilket är synd. Även om JSR fortfarande är våldsamt underhållande, musiken briljant och humorn störtskön är dess problem lika smärtsamt uppenbara i dag som när spelet släpptes för tolv år sedan.

Kameran ställer till det väldigt ofta och inte sällan tvingas jag göra blindhopp mellan husfasaderna när polisen väntar på mig på gatan nedanför. Synen på vad som är en följsam kontroll har också ändrats under det senaste decenniet. Jet Set Radio känns inte alls lika smidigt i dag som det gjorde då.

Men trots dessa problem måste spelet (åter)upplevas. När det kom kändes det helt unikt och speglade Segas attityd och mod att göra nya saker. I dag är det ett tidsdokument över en svunnen tid men samtidigt en förbaskat trevlig spelupplevelse. Jag skulle alls inte ha något emot en remake. Ta kontrollen från Assassin’s Creed och kör! 

(Visited 67 times, 1 visits today)