Välj en sida

Solsidan var något så udda som en humorserie som älskades av både kritiker och Svennebanantyper. Den första säsongen kändes ny och fräsch. Andra säsongen var inte fullt lika bra, men höll fortfarande hög klass.

Nu har den tredje säsongen börjat sändas i TV4. Tittarsiffrorna skjuter förmodligen genom taket, men själv är jag lite besviken efter de tre första avsnitten. De två första avsnitten var avmätta och ointressanta. Gårdagens tredje del var något bättre.

Men även om säsongens resterande avsnitt skulle lyfta Solsidan några snäpp är det några saker som inte går att ignorera. En är den pinsamt uppenbara produktplaceringen. I de första två säsongerna körde Fredde en Lexus-suv. Ove, den snålaste karaktären, körde förstås Skoda. Det kändes som ett väldigt medvetet val baserat på de respektive karaktärerna.

Lexusen är en bil som kostar runt 600 000, exklusive alla tillval. Nu kör dock Fredde, till min stora chock, Volvo V60. Mickan har bytt ut Toyotan mot en Volvo V40. Hur tänkte de här?

Volvo är visserligen driftsäkra bilar, men någon statusprodukt är det inte. Allra minst bland överklassen. Att seriens mest statusjagande par byter upp sig till en fläskigare villa (ägaren till det förra huset ville tydligen inte hyra ut det till serien längre) och sedan byter ned sig till Volvo är helt osannolikt.

För att göra saken ännu värre görs produktplaceringen så överdrivet tydlig. Frågan är vad Volvo tror sig få ut av detta (visa upp sina nya modeller, tydligen). De kommer knappast sälja fler bilar i Saltsjöbaden och frågan är om särskilt många fler Svenssons kör Volvo efter denna tredje säsong av Solsidan. Det känns bara så fel.

Volvo syns ofta och länge i nya Solsidan.
(Visited 248 times, 1 visits today)