Spel blir film. Det är en allt vanligare trend. Men det är ytterst sällan resultatet blir bra. Skälet är ofta att helt fel spel blir film. Det finns spel som har alla möjligheter att skina som film. Men då måste de göras med stil, med värme och med kärlek till originalet. Det görs väldigt sällan.

Några filmer jag skulle se fram emot är följande:

He-Man gör comeback?
Vi kan börja här. Det viskas om en ny film om He-Man. Innan du skrattar ihjäl dig, betänk hur många avdankade superhjältar som har återupplivats på vita duken det senaste decenniet. Inte alltid med särskilt bra resultat, men He-Man har faktiskt potential att bli bra. Filmen från 1987 med Dolph Lundgren i huvudrollen har faktiskt en del goda sidor. En ny film skulle kunna bli flera gånger bättre.

Men ska man göra en film pånytt måste man välja väg: antingen gör man en fantasysaga av det hela á la Sagan om ringen och utnyttjar den mytologi som serien ursprungligen byggde på. Eller så väljer man att placera He-Man på Jorden och gör honom och hela historien lite mer mänsklig om än med givna övernaturliga inslag. Typ Transformers (fast förhoppningsvis med bättre karaktärer och dialog).
Regissör: Christopher Nolan eller Ridley Scott

Halo – filmen som aldrig blir av?
Inför lanseringen av Halo 3 2007 pratades det om en film om Master Chief. Peter Jackson var inblandad, vilket lovade gott. Men projektet rann ut i sanden. Det var visst något med finansieringen. Att göra en film av Halo är dock fortfarande en utmärkt idé. Att det ännu inte har blivit gjort är anmärkningsvärt när det samtidigt matas ut Resident Evil– och Tomb Raider-filmer av varierande kvalitet. Halo på vita duken har alla möjligheter att bli episkt. Och det finns tillräckligt med mytologi för att räcka till en trilogi.
Regissör: Peter Jackson eller James Cameron

BioShock – undervattensdystopi perfekt för vita duken
Actionspelet BioShock är egentligen ett väldigt traditionellt FPS. Men det utspelas på Atlantens botten i en havererad politisk utopi, en libertariansk/anarkokapitalistisk dystopi. Miljön och handlingen gör det unikt. Enligt Irrational Games Ken Levine var ambitionen inte nödvändigtvis att göra ett politiskt statement, men referenserna till Ayn Rand finns där. I slutändan ställer också spelen frågor om människans förmåga att fatta fria val. En film skulle behöva ha ganska fria tyglar från spelet, men undervattensstaden Rapture vore fantastisk att få se. Mannen som gjort både The Abyss och Titanic får anses vara som klippt och skuren för jobbet.
Regissör: James Cameron

Assassin’s Creed – från hustak till hustak
Många moderna spel drar åt det filmiska hållet. Ubisofts Assassin’s Creed är inget undantag. Men när andra actionspel mest handlar om att slakta ondingar erbjuder Assassin’s Creed även en möjlighet att bryta sig loss, upptäcka, utforska och utföra otalet sidouppdrag i sin egen takt. Miljöerna är fantastiska. Berättelsen intressant. Det är inte svårt att tänka sig hur bra detta skulle kunna bli på filmduken. Och vem vore bättre lämpad för jobbet än mannen som övervakat när Matt Damon hoppat från hustak till hustak i The Bourne Ultimatum?
Regissör: Paul Greengrass

Efter sin strålande Batmantrilogi skulle jag vilja ge manus- och regissörsjobbet för samtliga filmer till Christopher Nolan. Men några andra måste ju få jobb också.

(Visited 46 times, 1 visits today)