Det är normalt med mängder av spekulationer inför spelvärldens stora händelse, den årliga E3-mässan i Los Angeles. Efteråt brukar många frågetecken ha rätats ut. I år blev de nästan fler.

Vi fick inget pris på Wii U. Vi vet inte när den släpps. Vi vet heller inte vilka spel som kommer att finnas tillgängliga när den väl släpps – Nintendo pratar om ett ”lanseringsfönster” på tre, fyra månader. Och Sony och Microsoft presenterade ingenting nytt på hårdvarufronten (jo, en Move-ratt visade Sony visst upp).

Det enda vi vet är att Nintendo ska lansera en ny konsol vid namn Wii U i år. Microsoft pratar å sin sida om att Xbox 360 ska leva i ytterligare två år. Den som tolkar det välvilligt kan hoppas att mjukvarujätten menar att den kan samexistera med nästa generations Xbox, enligt den modell Sony har haft med sina konsoler. Men det kan lika gärna betyda att Microsoft inte har några planer på att lansera en ny Xbox förrän 2014. Och då börjar det ta emot lite, åtminstone för mig.

Givet att Microsoft fortsätter presentera nya funktioner för sin Xbox 360, senast Smartglass som ser ut att vara en direkt kontring mot Nintendos tänkande med Wii U, är det inte alls orimligt att de ser framför sig att konsolen från 2005 ska sega sig kvar ända till 2014. Microsoft uppger att de är jättenöjda med hur Xbox 360 säljer just nu.

För alla som suktar efter nya snygga spel, nya spelserier (som en ny konsol brukar resultera i) känns detta inte särskilt upplyftande. Nog för att det är trevligt att ens konsol inte ersätts av en ny efter fyra år (som var fallet med Xbox), men dagens konsoler är tekniskt efterblivna. Det blir övertydligt när spel som Alan Wake eller Lego Star Wars III: The Clone Wars släpps till PC och ser så oerhört mycket bättre ut än till de stationära konsolerna.

Men att lansera en konsol är dyrt. Det kostar miljarder från utveckling till lansering. Sony har som bekant stora ekonomiska bekymmer och är säkert inte jättepigga på en ny, dyr lansering redan nästa år. Särskilt inte efter den hittills misslyckade PS Vita (som fick stryk av Nintendo 3DS i försäljning i Japan den senaste veckan med 13:1) som ytterligare gräver hål i Sonys fickor. Microsoft har förstås råd, men vill tjäna så mycket på Xbox 360 som det bara går innan den pensioneras.

Det finns således logiska argument för både Microsoft och Sony att vänta lite med att lansera nya konsoler. Men allt detta kan förändras när Wii U släpps. Konkurrenterna togs på sängen av de enorma framgångarna som Wii skördade. Lyckas Nintendo igen finns inget annat alternativ än att lansera en ny Xbox och PlayStation under nästa år. Det är väl det hoppet vi kan ha just nu.

(Visited 31 times, 1 visits today)