Universal var ett av få filmbolag som aktivt stödde HD DVD. Eftersom jag till en början satt hemma med en HD DVD-drive till Xbox 360 (och senare en HD DVD-spelare från Toshiba) gillade jag Universal då deras stöd till formatet betydde att flera av mina favoritfilmer, som Pianisten och Bourne-trilogin, släpptes i HD.

Pianisten var ett undantag – i övrigt har alla högupplösta Universalfilmer i min ägo haft utmärkta textval. Det är något mycket tilltalande i det faktum att folk från hela världen kan se på en och samma film tillsammans och alla förstå den. Jag skulle önska att det gick att ha flera textval samtidigt.

När jag i december går och köper en Universalfilm på Blu-ray, som råkar vara Robin Hood, gör jag det därför att den har kinesisk text och flickvännen därmed kan få samma utbyte av filmen som jag. Förutom ett utmärkt urval av textning har dock filmerna ett problem. De är förbannat sega att få igång. Medan andra filmbolag, som Warner och 20th Century Fox, låter sina filmer rulla igång direkt så att tittaren snabbt kan trycka fram menyn och göra eventuella språkval, envisas Universal med att först slänga fram en särskild meny för språkval och därefter visa filmens huvudmeny.

Vad är då problemet? Precis så här fungerar ju många DVD-filmer. Jo, men problemet är att Universals filmer är flera gånger segare. När jag ska titta på Robin Hood dyker det faktiskt upp en laddningssymbol (!) mellan menyerna. Det tar flera minuter från det att Blu-rayspelaren börjar läsa filmen tills dess den är färdig att titta på. Det är nästan som om jag sitter och spelar ett TV-spel och väntar på att nästa bana ska laddas.

Jag förstår inte varför Universal måste envisas med att göra så här. Jag trodde inte att de skulle göra samma feltänk på Blu-ray som de gjorde på HD DVD. Man får helt enkelt ha lite tålamod när man tittar på en film med Universal-logga på.

Universal – var god vänta…
(Visited 78 times, 1 visits today)